Leasa Miljöbil

Idag finns det stora möjligheter att leasa miljöbil och göra ett klimatsmart val. Leasingen blir en win-win-situation för dig som sätter miljön i fokus. En av de främsta anledningarna att leasa bil är nöjet att köra runt i en ny bil. Nyproducerade miljöbilar är dessutom otroligt klimatsmarta nu för tiden, så du som väljer "grön leasing" slår två flugor i en smäll. Vi går igenom hur du kan gå tillväga för miljöbil-leasing.

Vad är miljöbil?

Vi börjar från grunden och går kort igenom vad som kännetecknar en miljöbil. Regeringen kom med en skärpt miljöbilsdefinition 1 juli 2020.

En miljöbil…

  • Får släppa ut högst 70 gram koldioxid/km
  • Är en elbil, elhybrid eller gasbil
  • Ska vara myndigheters förstahandsval

Känner du igen kraven? Då kanske du sedan tidigare är bekant med klimatbonusbilar. Den nya miljöbilsdefinitionen följer nämligen definitionen som sedan tidigare funnits på klimatbonusbilar.

Hur fungerar företagsleasing?

Operationell leasing

Med operationell leasing är det väldigt smidigt att budgetera (och följa upp) kostnaderna varje månad. Här betalar ni en månadskostnad under den angivna avtalstiden och lämnar tillbaka bilen när avtalet är slut. Alla kringkostnader (som service, reparationer, försäkring med mera) ingår i månadskostnaden du betalar, så det är inget du behöver tänka på. Eftersom du lämnar tillbaka bilen när avtalet är slut behöver du inte tänka på restvärdesrisk.

Finansiell leasing

Om du väljer den finansiella leasingmetoden betalar du själv för service, underhåll och reparationer. Den stora skillnaden i denna metod kontra operationell leasing är att du har ansvaret för att köpa loss bilen eller hitta en ny leasingtagare när ditt avtal tar slut. Det finns också (som namnet antyder) en finansiell skillnad: bilen tas upp i bolagets balansräkning och påverkar därför företagets ekonomi. Den operationella leasingen tas endast upp i resultaträkningen som löpande kostnader.

Leasing - miljöbil är fullt möjligt

För att säkerställa att din leasing-leverantör ger dig råd utifrån dina personliga behov och ditt företags ekonomiska situation, rekommenderas att välja en leverantör som har både operationell och finansiell leasing att välja mellan. Bavaria Bil låter dig välja fritt och har många modeller för båda ekonomiska lösningar. De har både BMW företagsleasing och MINI företagsleasing. Chansen är stor att de har en modell som passar dina behov eftersom både BMW och MINI har många miljöbilar. Välj bland alltifrån småbilar till större kombimodeller. Bavaria är dessutom väl insatt i frågan med operationell och finansiell leasing så det hjälper dig att välja leasingmetod.

Läs mer om "leasing-ekonomi"

Att leasa en miljöbil är fördelaktigt då man kan dra av halva momsen som avdragsgill. Går du för det operationella avtalet behöver du dessutom inte binda upp några pengar - och företagets nyckeltal förblir oförändrade.

Ibland behövs det lite mer information och tydliga exempel på reglerna kring leasing. Ofta är det främst den finansiella leasingen som är lite krånglig att förstå. Kolla in en artikel som går på djupet på hur den finansiella leasingen fungerar och hur det ligger till med moms och finansiell leasing. Artikeln tar upp redovisning av finansiell leasing på ett lättbegripligt sätt.