Miljövänlig uppvärmning

Huset, lägenheten eller sommarstugan. När du ska värma upp ditt boende kan göra många medvetna val som inte bara sparar på miljön utan också skonar din plånbok.

Värm huset med förnybara energikällor!

Rätt sorts uppvärmning av huset kan visa sig vara riktigt skonsamt för miljön. Här tipsar vi om några alternativ som är uttalat miljövänliga och energieffektiva.

Isolera fönster, dörrar och garageportar

För att din miljövänliga och energieffektivare uppvärmning ska nå maximal effekt är det av stor vikt att du isolerar huset ordentligt. Fönster, dörrar och garageportar kan vara riktiga energitjuvar.

Isolera och täta eventuella springor vid husets fönster. Har du gamla fönster som du inte vill byta finns det produkter du kan utnyttja för att behålla värmen. Tesa har det mesta du behöver inom fönsterisolering, som kallskyddsfilmer och olika typer av lister.

Detsamma gäller givetvis husets dörrar och garageportar. Täta springor med lister och skyddsfilm, eller byt ut dem helt och hållet.

Solenergi – Fakta att känna till

Vad är solenergi?

Solenergi är ett uppvärmningssystem som drivs med solens värme som källa. Solenergin räknas som miljövänlig, eftersom den inte ger ifrån sig några utsläpp under uppvärmningsprocessen. Solenergin räknas också som en förnybar energikälla, eftersom solen är konstant.

Vad behövs för att utnyttja solenergi?

För att utnyttja solenergi krävs en solpanel med solceller, som idag är populärt bland företag och husägare. Den miljövänliga metoden lockar, trots att den inte alltid är särskilt ekonomiskt lönsam. E.On hjälper dig som är nyfiken på solceller och vill ha råd om att börja.

Hur fungerar solenergi?

Solenergi fungerar genom att solceller omvandlar energin från solens strålar till el. Cellerna gör detta genom att utnyttja den elektriska spänningen som uppstår när solljuset träffar solcellerna.

Solenergipaneler

Eftersom varje cell ger en spänning på låga 0,5 V sätts ofta solceller samman i så kallade solenergipaneler. Dessa paneler sätts upp på hustak, i solparker eller i andra konstruktioner så att ljuset kan utnyttjas på bästa möjliga sätt.

Köpa solceller

Solceller står idag inte för särskilt stor del av Sveriges elkonsumtion – men det kan vi förbättra! Genom att investera i solpaneler och köpa solceller till taket bidrar du till en grönare framtid där vi inte är lika beroende av fossila bränslen. Solenergi är inte hela lösningen, men en viktig del i vägen mot förnybar el. Du kan köpa solceller hos innovativa leverantörer som ECOKRAFT, som hjälper till med allt från projektering till installation av dina nya solceller.

Läs mer om solceller

Fakta om fjärrvärme

Vad är fjärrvärme?

Fjärrvärme är en uppvärmningsmetod på kol, olja, naturgas, biobränslen eller avfall. Alla dessa källor är givetvis inte förnybara, men med fjärrvärme på rätt sorts bränsle kan uppvärmningen i ditt hus bli både miljövänlig och kostnadseffektiv.

Fjärrvärme på biobränsle är t.ex. ett alternativ som är snällt för miljön. Biobränsle kan du läsa mer om i vår FAQ. Bioenergin gör att fjärrvärmeproduktionen blir hållbar och etisk, precis det som vi gillar!

Hur fungerar fjärrvärme?

Fjärrvärme fungerar på det viset att bränsle förbränns i en panna fylld med t.ex. biobränsle. Den upphettade ångan som bildas passerar en turbin och skapar el.

Ångan som blir kvar värmer fjärrvärmevatten som går genom rörledningar till element eller till vattenkranar. På det viset går ingen värme till spillo och fjärrvärmesystemet blir energieffektiv!

Förutsättningar för fjärrvärme?

En förutsättning för att fjärrvärme ska fungera är att det centrala kraftvärmeverket levererar el till många hushåll och företag inom ett visst område.

Om nätverken är mindre kallas det istället för närvärme. Det betyder att ett mindre antal konsumenter får sin energi enligt samma metod som för fjärrvärme.

Pelletsvärme – Det här behöver du veta

Vad är pelletsvärme?

Pelletsvärme är en metod för uppvärmning som innebär förbränning av biobränsle i en så kallad pelletspanna. Eftersom energikällan består av förnybart avfall räknas pellets som ett miljövänligt, energieffektivt och ekonomiskt uppvärmningssystem.

Idag finns ett stort urval av pelletsbrännare för pelletsvärme på marknaden. Metoden är populär för att den är skonsam mot plånboken och samtidigt bra för miljön. Ulma är en stor tillverkare är en stor tillverkare av pelletspannor och pelletsbrännare som vi kan rekommendera dig som funderar på pelletsvärme.

Att investera i en pelletspanna från vvsobadrum.se kan vara ett klokt val för dig som vill ha en effektiv och miljövänlig uppvärmningslösning. De erbjuder ett brett utbud av pelletspannor från välrenommerade varumärken som IVT, CTC och Thermia, vilket garanterar att du hittar en panna som passar perfekt för dina behov.

Hur fungerar pelletsvärme?

Pelletsvärme fungerar genom att den lagrade pelletsen transporteras via ett rör till pelletspannan där de sedan förbränns. Gasröken som bildas leds genom rör och blir till värme i element och vattenkranar. Röken som blir över åker ut genom en skorsten.

Hur tillverkas pellets?

Själva pelletsen tillverkas genom att träavfall från sågverk eller liknande torkas, mals ner och sedan pressas i ett högt tryck och i hög värme. När pelletsen är formad kyls den ner och lagras hos försäljaren innan den säljs vidare till en kund.

Allt om vedpannor

Vedpannor har länge använts som en energisnål och miljövänlig metod för uppvärmning av bostäder och fastigheter. Ved är en förnybar energikälla, vilket innebär att den inte utarmar jordens resurser. Att använda ved för uppvärmning bidrar till att minska koldioxidutsläppen och beroendet av fossila bränslen.

Vad är en vedpanna?

En vedpanna är en värmepanna som i första hand eldas med ved. Den används för att värma upp vatten i ett vattenburet värmesystem, vilket i sin tur värmer upp huset. Vedpannan kan också användas för att värma upp tappvatten.

Moderna vedpannor har en verkningsgrad på över 80%, vilket innebär att de tar tillvara på en stor del av energin i veden. De är också utrustade med avancerad teknik som gör dem bekväma att använda. Vedpannan kan till exempel tändas automatiskt och styras via en termostat.

Köpa vedpanna online

Att köpa vedpanna online har många fördelar. Du kan enkelt jämföra priser och modeller från olika leverantörer, och du kan ofta hitta bättre priser online än i en fysisk butik. Du slipper också åka till butiken, vilket kan spara tid och pengar. När du köper vedpanna online är det viktigt att du gör din research och väljer en panna som passar dina behov.

Vvsobadrum.se är en välrenommerad leverantör av VVS-produkter, inklusive vedpannor. De har ett stort utbud av vedpannor från olika leverantörer, och de kan erbjuda dig professionell rådgivning så att du hittar rätt panna för dina behov. På deras webbplats kan du enkelt jämföra priser och modeller. De erbjuder också en trygg och säker köpupplevelse med garanti och returrätt.

Ventilationsaggregat för bättre inomhusklimat

För att nå bästa möjliga inomhusmiljö och samtidigt spara energi kan ett ventilationsaggregat vara lösningen för dig.

Vad är ett ventilationsaggregat?

Ett ventilationsaggregat förflyttar, renar och byter ut luft via filter i byggnader genom att suga in luften och sedan transportera bort fukt, bakterier och andra föroreningar. Ut kommer ”ny” luft som är både frisk och fräsch. Ett ventilationsaggregat hjälper dig med andra ord att hålla låga nivåer av avgaser, pollen, bakterier och virus inomhus vilket på så sätt ger dig ett optimalt inomhusklimat.

Ventilationsaggregat med värmeåtervinning

Ett ventilationsaggregat med värmeåtervinning (FTX) erbjuder både ventilation samtidigt som det återvinner värme vilket sparar både energi och pengar. Ett ventilationsaggregat med värmeåtervinning återvinner värme genom att använda den energi som tas upp i frånluften till att värma upp den kalla luften som sugs in.