Miljövänliga presenter och gåvor

Allt fler blir miljömedvetna och många letar efter miljövänliga presenter eller ekologiska presenter att ge bort. En väl genomtänkt gåva kan vara svårt att hitta på utan hjälp och inspiration. Här följer 4 tips till miljövänliga presenter som kan passa till alla.

4 tips på miljövänliga presenter

Vare sig du letar efter en present till din miljövän eller till dina anställda kan en extra tanke på miljön skina igenom för en eko-present. Det ger mottagaren ett gott intryck om dig samtidigt som du värnar om miljön.

01 Miljövänliga profilprodukter

En gåva med ett personligt meddelande är alltid populärt och då ska du leta efter miljövänliga profilprodukter. Meprodukter.se är en sida med massvis av miljövänliga profilprodukter du kan sätta personliga meddelande på. Alltifrån miljövänliga profilkläder till godis. Du också beställa miljövänliga profilprodukter styckvis på många bra sajter vilket är en stor fördel för individuella presenter och privatpersoner. Ifall du vill ha julklappar till hela familjen kan det vara smart att beställa flera samtidigt då det blir billigare för dig.

Miljövänliga profilprodukter är såklart också perfekt för företag. Företag ger väldigt många gåvor till olika mottagare så som julklappar till anställda eller profilprodukter till sina egna kunder som tack. Då kan miljövänliga profilprodukter vara ett gott intryck. Miljövänliga profilprodukter kan vara alltifrån Fairtrade choklad till en miljökasse med företagets logga eller ett meddelande. Perfekt både som presenter till kunder eller julklappar till personal.

02 Ekologisk hudvård

Bra ekologisk hudvård är en present som kan passa alla även om de inte har tankarna på eko. Smink kan vara svårt att hitta ekologisk då framställningen ofta ganska krävande på miljön men det finns företag med gott tänk.

Presenten skulle kunna vara allt kring ekologisk hudvård oavsett om det gäller eko-smink, saltskrubb eller deodorant, vi behöver alla ta hand om vår hud på något sätt. Det kan verka som en nischad present men medvetenheten och efterfrågan har ökat de senaste åren och detsamma med utbudet av produkter kring ekologisk hudvård.

03 Upplevelse

Ge bort en upplevelse i present. En upplevelse kan vara något du delar med en eller flera vänner eller som du ger bort för att mottagaren själv ska få testa på något nytt och hitta nya upplevelser. På Allaaktiviteter.se kan du hitta upplevelser från alla möjliga företag och områden. Allaaktiviteter.se är en samlingsplats och söktjänst för massvis av företag och upplevelser. Där kan du hitta allt från spadag för två till bumperball-spel, ölprovning eller varför inte en twerk-kurs för kompisgänget.

Vill du hålla upplevelsen ekovänlig får du såklart göra lite mer efterforskning på varje aktivitet. Du har dock ett försprång med upplevelser då det ofta inte involverar produkter utan mer tjänster. Tjänster kan spara på miljön då det kanske inte är någon miljöpåverkan alls för tillverkning och din gåva riskerar inte att stå oanvänd för att sedan slängas utan att göra någon nytta.

04 Presentkort

Ett presentkort kan verka som en väldigt tråkig present men egentligen är den helt klart roligare än kontanter och mottagaren kan köpa det den precis vill ha. Då riskerar du inte att din present står oanvänd eller hamnar i soporna vid nästa storstädning. Att de sen väljer en eko-present för summan är inte helt garanterat men för rätt person eller med rätt gratulations eller meddelande på gåvan kan du rikta dem mot mer ekologiska presenter.

Du behöver inte begränsa dig till en enda butik längre. Många köpcentrum har presentkort som gäller i alla butiker hos dem, exempelvis Nordstan i Göteborg, du hittar presentkortet på nordstan.se.

Samma sak finns i flera städer där butiker har gått samman och skapat ett samarbete där de erbjuder presentkort som fungerar på alla ansluta butiker. Malmö City-kortet är ett sånt exempel, det hittar du på malmocity.se. Innerstaden Göteborg är ett liknande exempel på samarbete mellan butiker, det hittar du på innerstadengbg.se.

Slå in miljövänliga presenter rätt

När du har tagit dig tiden att komma på och köpt miljövänliga presenter till alla så vill du såklart inte falla på presentsnöret, så att säga. Vare sig det gäller födelsedagspresenter, julklappar, bröllopsgåvor eller andra klappar blir det mycket spill från förpackningar och presentdekoration vilket kan göra dina miljövänliga presenter till miljöbovar. Här är några snabba tips på hur du gör förpackningen mer miljövänlig.

01 Gör förpackningen till en present

Det bästa du kan göra med en presentförpackning är att det blir en del av presenten eller som en extra gåva. Om förpackningen går att använda till något senare så som förvaring för ”huvudpresenten” eller för sig själv till något annat är det den ultimata lösningen då det inte blir något att slänga alls och en bra förvaringsslösning kan användas i många år framöver.

02 Hitta alternativa förpackningar

I stället för presentpapper kan du använda servetter i tyg eller neutrala kökshanddukar vikta och knutna runt presenten. Det gör förpackningen vacker, påhittig och användbar i framtiden. Att förpacka sina gåvor i tyg är väldigt vanligt i Japan där det traditionellt kallas Furoshiki.

03 Välj miljövänliga alternativ
– Zero waste förpackningar

Om du vill hålla dig till traditionella presentpapper och snören titta gärna så att de är miljövänliga. Brunt returpapper är inte det mest färgglada alternativet men det har väldigt lite miljöpåverkan jämfört med många andra. Undvik definitivt att använda plastiga och glittriga papper och snören. De är svåra att återvinna och kommer med nästan all säkerhet att behöva sorteras som brännbart.

För presentsnöret ska du försöka sikta på naturliga material då de traditionella snörena ofta har ytbeläggning av plast för att göra dem mer färgglada och mer hållbara än bara papper. Natursnöre eller jutesnöre är perfekta alternativ då de är otroligt hållbara, snygga och om du klipper sönder det i kortare bitar kan det slängas i komposten eller med matavfall.

Vill du ha någon rosett eller knut kan du titta efter torkade växter eller liknande som kan passa snyggt på presenten. På hösten är det helt optimalt då de fina höstfärgerna i löven ger mycket snygga dekorationer till presenter för alla tillfällen.

Om du behöver tejp finns det papperstejp som ofta är återvinningsbar.

04 Återvinn på rätt sätt

Se till att du återvinner på rätt sätt. Ibland kan du sortera presentpapper som förpackning men om det är glittrigt eller plastigt ska det sorteras som brännbart, vilket knappast är det mest miljövänliga alternativet. Det finns såklart mer traditionella och färgglada presentförpackningar som är återvinningsbara och framtagna på ett miljövänligt sätt. Dessa har ofta någon form av eko-märkning eller miljömärkning.