Elbil Sverige miljöpåverkan

Det blir idag mer vanligt med el och hybridbilar i Sverige. Vilket är väldigt positivt då man långt in i framtiden vill att EU ska vara utsläppsfritt i trafikerade tätorter. Att köpa elbil gör så att du bidrar till miljön på ett positivt sätt.

För den som är intresserad av att köpa elbil finns det många etablerade märken som säljer elbilar, de går även att köpa begagnade elbilar eller privatleasing av elbil för den som önskar.

Köpa elbil

Är du intresserad av att köpa en elbil får du våra bästa tips här nedan, både på nya och begagnade elbilar.

Elbil – miljö

Vi på Etik och energi är för elbilar. Att kunna bidra till en bättre miljösyn är vårt mål och därför vill vi nå ut om att köra elbil är en bra start. Det finns många stora välkända företag i Sverige som jobbar åt ett mer fossilfritt land. Vattenfall jobbar stenhårt med att öka intresset av elbilar och vill att en miljon bilar kör på el år 2030. Kolla nedan våra bästa tips för att kunna ladda elbilen hemma eller ute på vägarna.

Elbil – fakta

Utbudet av elbilar ökar snabbt för varje år i takt med att tekniken blir bättre, bilarna minskar i kostnad och efterfrågan ökar. Fördelarna med elbil blir också bara fler och fler i jämförelse med andra äldre bilar. Trots det är det många som har svårt att överge sina gamla bensin- och dieseldrivna fordon. Här har vi listat fem starka argument till att köpa en elbil nästa gång.

5 fördelar med elbil

01 Det är en tyst bil

Elbilar bidrar till minskat trafikbuller då elmotorn generellt har väldigt låg ljudnivå. Vissa elbilar har dock en funktion att aktivera högre ljud vid hastigheter för att uppmärksamma cykel- och gångtrafikanter.

02 El finns överallt

Sveriges elnät är stort och finns överallt. Allt från i hem och företag till längs gator och motorvägar. Det är också billigare att installera elnät för laddning än att bygga upp en ny bensinmack.

03 Krävs mindre underhåll

Då en elbil inte har likamycket rörliga delar som en vanlig bil, kräver bilen inte lika mycket underhåll. Service och reparationskostnader blir alltså enklare och billigare.

04 Billig bil att äga och köra

El är en billig resurs och bättre för miljön än vad bensin och diesel är. Bränslekostnaden för ett elfordon är cirka 1–2 kronor per mil. Bensin- eller dieselbil ligger på cirka 10 kronor milen.

05 De håller längre

Biltillverkare som bygger elfordon använder sig ofta av så lätta material som möjligt för att få ner totalvikten. Materialen har mindre risk för korrosion och får därför en längre livslängd. Vilket också sparar på miljön i längden.

Hur lång tid tar de att ladda en elbil?

Beroende på vilken typ av elbil du har, hur lång körsträcka bilen har samt vilket körmönster du har, behövs bilen laddas olika ofta och mycket. Det tar cirka 8–12 timmar att ladda ett elbilsbatteri med el från hushållet, medan vissa elbilar kan laddas på 30 minuter i snabbladdningstationer. Detta då snabbladdningsstationerna har högre spänning och strömstyrka. Vilken typ av laddare till elbil du kan använda beror på vilken bil du har.

Ladda elbil hemma

Idag ska det vara lätt och smidigt att ladda elbil. Varför inte kunna göra det på hemmaplan? Naturvårdsverket ger dig bidrag till att ha en laddstation hemma.

En elbil fungerar inte som en vanlig bil. Du måste ha tillgång till en laddstation för elbil och veta att du inte kan åka för långt utan att ladda bilen. Detta kan vara bra att tänka igenom innan du väljer att köpa elbil. För de som vill kan man ladda elbilen hemma, man får köpa en laddstation hos företag som specialiserar sig med detta. Eways.se hjälper dig från idé till uppsättning av din laddastation för din elbil.

Det finns många laddstationer runt om Sverige, att ladda elbilen kommer aldrig vara ett problem. Hos Miljöfordon.se kan du enkelt se var du kan ladda din elbil när du är ute och åker.

Kostnad ladda elbil

En elbil är tyst, bra för miljön och billiga i drift. Det är många som undrar vad det kostar att ladda en elbil. Laddar du elbilen hemma betalar du givetvis för elen själv eller så ingår det i hyran om du bor i en bostadsrättsförening. Laddar du på laddstation varierar priset en del, man brukar säga att ladda elbilen ute kostar fem gånger så mer än vad det gör hemma. Vill du läsa mer om kostnader och elbilar klicka här.

Välj elbilen för en grönare framtid!

Ladda elbil med solceller

Det är många idag som vill kunna ladda upp bilbatteriet med hjälp av solenergi, vilket idag också är möjligt. Ansluter du till ditt hus som har solceller, kan du ladda upp din bil på den solel huset inte använder. Det är idag vanligt att bostäder har solceller och laddlösningar hemma i form av en laddbox. Läs mer om solenergi och dess påverkan!